Βιβλίο
Περικλέους Επιτάφιος
Θουκυδίδου ιστοριών Β΄ 35-46

Θουκυδίδης
Μετάφραση: Ελευθέριος Βενιζέλος
Επιμέλεια: Φάνης Ι. Κακριδής
Επιμέλεια: Ευρυδίκη Αμπατζή
Φωτογράφος: Jean Mazenod
Αθήνα
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
1998
σ. 47
Σχήμα: 34χ24
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-560-008-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: αρχαία ελληνικά
Σημειώσεις: Πρόλογος: Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Περιέχεται το πρωτότυπο κείμενο και η μετάφραση στα νέα ελληνικά. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με την ευθύνη του Πρύτανη, ζωγράφου και χαράκτη Γιάννη Ν. Παπαδάκη, που φιλοτέχνησε και το πρωτότυπο χαρακτικό της.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Εξαντλημένο
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-11-2019)
Περίληψη:

[...] Το φθινόπωρο του 431 π.Χ. ο Περικλής ορίστηκε από το δήμο να εκφωνήσει σε επίσημη τελετή τον επικήδειο για τους πρώτους Αθηναίους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι είπε· όμως στην ιστορία του ο Θουκυδίδης (460-398 π.Χ.) συνθέτει και του αποδίδει έναν αξιοθαύμαστο επιτάφιο λόγο: τεκμηριωμένο έπαινο και εμπνευσμένο ύμνο στην Αθηναϊκή Δημοκρατία.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το 432 π.Χ., είχε ολοκληρωθεί, με την εποπτεία του Φειδία, ο μεγάλος ναός της Αθηνάς στην Ακρόπολη, ο Παρθενώνας. Ο γλυπτικός του διάκοσμος περιλαμβάνει μια ζωφόρο, μια σειρά από ανάγλυφα, που το ένα με το άλλο αναπαριστούν την πομπή των Παναθηναίων. [...]

Τις δύο αυτές μαρτυρίες του δημοκρατικού μεγαλείου, ένα μνημείο λόγου και ένα εικαστικό έργο, αποφάσισε να παρουσιάσει παραλληλισμένα σε ένα τεύχος η Βουλή των Ελλήνων, για να θυμίζουν τις ρίζες και τα αγαθά ενός πολιτικού συστήματος, που δε φτάνει μόνο να το αναγνωρίζουμε και να το τιμούμε, αλλά πρέπει καθημερινά, ένας ένας και όλοι μαζί, να το δικαιώνουμε μέσα μας και να το μετουσιώνουμε σε πράξη.

(Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης, από τον πρόλογο του βιβλίου)