Βιβλίο
Κοινωνία και υγεία
Ψυχοκοινωνικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις στον κυπριακό και στον ελλαδικό χώρο

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς
Συλλογικό έργο
Δημοσθένης Αγραφιώτης
Θεμιστοκλής Αποστολίδης
Αντώνης Θεοχάρους
Έλλη Ιωαννίδη - Καπόλου
Μαρία Καρεκλά
Μαργαρίτα Καψού
Χριστιάνα Κούτα
Κώστας Σ. Κωνσταντίνου
Μάριος Κωνσταντίνου
Πήτερ Λοΐζος
Χριστίνα Λοΐζου
Χαράλαμπος Μαγουλάς
Άννα Μάινα
Στέλλα Μουστάκα - Playbell
Stefan Beck
Γεωργία Ναθαναήλ
Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου
Σουζάνα - Ελίζα, Παύλου
Αναστασία Συμεού
Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς
Αντρέας Φιλαρέτου
Αθήνα
Κριτική
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 400
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-218-651-0
Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 35.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-02-2011)
Περίληψη:

Στην εποχή μας θεωρείται πλέον αναγκαία από τον επιστημονικό κόσμο η μελέτη θεμάτων που σχετίζονται με την κοινωνιολογία της υγείας και της ασθένειας. Παρότι η ιατρική κοινωνιολογία έχει διεθνώς θεμελιωθεί και είναι ενεργή για περισσότερα από τριάντα χρόνια, η υγεία και η φροντίδα της δεν αποτελούσαν μέχρι σήμερα κύριο τομέα κοινωνιολογικής έρευνας, σε αντίθεση με άλλες θεματικές ενότητες, όπως η αγορά εργασίας, οι κοινωνικές διακρίσεις και η θρησκεία.

Σκοπός των συγγραφέων του συλλογικού αυτού τόμου είναι να συμβάλουν στον τομέα της κοινωνιολογίας της υγείας με έρευνες που έχουν ως σημείο αναφοράς την καθημερινότητα ανθρώπων που βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με σύγχρονες, ευρέως διαδεδομένες ασθένειες, όπως οι επιπλοκές από το κάπνισμα, ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι νεφροπάθειες ή το AIDS.

Μέσα από προσωπικές μαρτυρίες ασθενών και των οικογενειών τους φωτίζονται η ψυχολογία, η δύναμη και οι αδυναμίες αυτών των ατόμων και αναδεικνύεται η ανθρώπινη πλευρά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, μακριά από εργαστήρια και ψυχρές ιατρικές διαδικασίες.

Καλύπτονται ακόμα θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του σύγχρονου προβληματισμού και σχετίζονται με την υγεία των μεταναστών και των προσφύγων, με τη βιομηχανία του σεξ, την πορνεία και τη διαδικτυακή πορνογραφία, τη διαγενεακή εκπαίδευση και την ομοφυλοφιλία.

Το βιβλίο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και σε στελέχη του ιατρικού και παραϊατρικού τομέα της δημόσιας υγείας στον ελλαδικό και στον κυπριακό χώρο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Η δημόσια υγεία αποτελεί, εξάλλου, έναν σημαντικό πολυδιάστατο παράγοντα ευημερίας των πολιτών, ενώ η πολυπρισματική θεώρησή της αναμφισβήτητα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της.