Βιβλίο
Η σύγχρονη εγκληματικότητα, η αντιμετώπισή της και η επιστήμη της εγκληματολογίας
Τιμητικός τόμος για τον Ιάκωβο Φαρσεδάκη

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Αναστασία Χαλκιά
Αθήνα
Νομική Βιβλιοθήκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 1232
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-272-774-4
ISBN Σετ 978-960-272-772-0
Α/Α Τόμου: 2
Αριθμός Τόμων: 2
Κυκλοφορεί
Τιμή: 35.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 03-01-2011)
Περίληψη:

Το δίτομο έργο «Η σύγχρονη εγκληματικότητα, η αντιμετώπισή της και η Επιστήμη της Εγκληματολογίας - Τιμητικός Τόμος για τον Καθηγητή Ιάκωβο Φαρσεδάκη» περιλαμβάνει τα Πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου που οργανώθηκε προς τιμήν του Ομοτίμου Καθηγητή Ιακώβου Φαρσεδάκη που έλαβε χώρα στις 5-7 Ιουνίου 2008 στην Αθήνα, στις αίθουσες της Παλαιάς Βουλής, του ΔΣΑ και της Νομικής Βιβλιοθήκης. Στο έργο αυτό παρατίθενται συνολικά 123 μελέτες από έλληνες και ξένους διακεκριμένους εγκληματολόγους.

Ειδικότερα, στην πρώτη ενότητα «Η σύγχρονη εγκληματικότητα» παρατίθενται (όλως ενδεικτικώς) μελέτες αναφορικά με: τις διεθνείς συγκρίσεις της παραβατικότητας (Μ. Aebi), τους χρήστες κοκαΐνης (S. Brochu), την εγκληματικότητα στη Συριακή κοινωνία (Στρ. Γεωργούλας), τις εγκληματολογικές προσεγγίσεις του γυναικείου φύλου (Ι. Γουσέτη), τους κατά συρροή δολοφόνους (Α. Καπαρδής), τις κατώτερες τάξεις στον στοχασμό του 19ου αιώνα περί εγκλήματος (Γρ. Λάζος), τους ιατρικούς φακέλους θυμάτων σεξουαλικής επίθεσης (Α. Μαγγανάς), τα θύματα εμπορίας ανθρώπων (Α. Συκιώτου), τη βία και τη σχέση της με την ψυχολογία (Φ. Τσαλίκογλου), τον ρόλο του διαδικτύου στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των μεταναστών (Χρ. Τσουραμάνης/Μ.-.Ε. Κορολή), την τρομοκρατία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης (E. Viano), την ενδοοικογενειακή βία (Β. Βλάχου) κ.ά.

Στη δεύτερη ενότητα «Η αντιμετώπιση της σύγχρονης εγκληματικότητας» παρατίθενται (όλως ενδεικτικώς) μελέτες αναφορικά με: τις «γκρίζες ζώνες» της αποκαταστατικής δικαιοσύνης (Β. Αρτινοπούλου), τις νέες τάσεις στην εκτέλεση των στερητικών της ελευθερίας ποινών (P.-H. Bolle), τα διεθνή εγκλήματα και τα διεθνή ποινικά δικαστήρια (H.-D. Bosly), την ασφάλεια σε αθλητικά γεγονότα με διεθνή διάσταση (Ε. Χαϊνάς), τις εγκληματικές οργανώσεις (M. Cusson), τους ακαταλόγιστους δράστες (Ν. Δημητράτος), τις εξουσιαστικές ερωτικές σχέσεις (Ε. Φυτράκης), τον προστατευτικό ρόλο του κοινωνικού κεφαλαίου ενάντια στην εγκληματικότητα (U. Gatti), τη διαφθορά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (Μ. Καϊάφα-Γκμπάντι), την αποκαταστατική δικαιοσύνη και τα λαϊκά δικαστήρια (Β. Καρύδης), το διώνυμο φυλακή και ασφάλεια υπό τον έλεγχο του Διεθνούς Ποινικού και Σωφρονιστικού Ιδρύματος (G. Kellens), την τιμωρητικότητα (H. Kury), τη διεθνοποίηση της αντεγκληματικής πολιτικής και εγκληματοποίηση των μεταναστών (Γ. Νικολόπουλος), τις Κοινές Ομάδες Έρευνας (Ε. Παπαθανασόπουλος), την ηλεκτρονική επιτήρηση και αντεγκληματική πολιτική (Θ. Παπαθεοδώρου), την εκπαίδευση στη φυλακή (Α. Πιτσελά), την πρόληψη της εγκληματικότητας στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες (Κ. Σπινέλλη), την ευρω-απάτη (Δ. Σπινέλλης), την ψήφιση και εφαρμογή των ποινικών νόμων (Α. Τσήτσουρα), τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα (Σ. Βιδάλη), τη διεθνοποίηση του εγκληματικού φαινομένου (Α. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου), την τιμωρητικότητα (Χρ. Ζαραφωνίτου) κ.ά.

Στην τρίτη ενότητα «Η επιστήμη της Εγκληματολογίας» παρατίθενται (όλως ενδεικτικώς) μελέτες αναφορικά με: την Εγκληματολογία ως επιστήμη της αναζήτησης (Στ. Αλεξιάδης), τη σχέση της με τη Θυματολογία (A. Balloni), την Εγκληματολογία του μέλλοντος υπό τον ίσκιο της παγκοσμιοποίησης (Ν. Κουράκης), την οριοθέτηση της Εγκληματολογίας (Δ. Καλογερόπουλος), τον ορισμό της Εγκληματολογίας (Γ. Πανούσης), την Εγκληματολογία του ΧΧΙ αιώνα (D. Szabo) κ.ά.