Βιβλίο
Οι δίκες του Μακαρθισμού

Συλλογικό έργο
Απόστολος Διαμαντής
Φοίβος Οικονομίδης
Μιχάλης Π. Λυμπεράτος
Νίνος Φένεκ Μικελίδης
Επιμέλεια: Αρτέμης Ψαρομηλίγκος
Επιμέλεια: Βασιλική Λάζου
Επιμέλεια: Κώστας Καρτάλης
Αθήνα
Ελευθεροτυπία
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 159
Σχήμα: 22χ15
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9487-58-0
Οι Μεγάλες Δίκες 9
Σημειώσεις: Αντί προλόγου: Ομιλία του γερουσιαστή Joseph McCarthy στο Wheeling, στη Δυτική Βιρτζίνια στις 9 Φεβρουαρίου 1950, Κατάθεση της Lillian Hellman ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής των Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων το 1951. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" στις 27.2.2011.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

"Τα δέκα τεύχη της σειράς "Οι μεγάλες δίκες", που εγκαινιάζεται σήμερα, είναι αφιερωμένα σε ισάριθμες δίκες από την ελληνική και παγκόσμια ιστορία που συγκλόνισαν στην εποχή τους. Από τη δίκη του Σωκράτη τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τη δίκη του Μπελογιάννη τον 20ό αιώνα αναλύονται δίκες-ορόσημα για τα δικαστικά χρονικά. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο αναγνωστικό κοινό εκτεταμένα πρακτικά των δικών, το κατηγορητήριο και οι απολογίες των κατηγορουμένων, οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, καθώς και οι ετυμηγορίες. Ειδικοί επιστήμονες αναλύουν και σχολιάζουν το ιστορικό πλαίσιο, τα αίτια και τις συνέπειες. Η ιστορική αφήγηση και τα πρακτικά των δικών συμπληρώνονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό".

[...] Οι δίκες του μακαρθισμού αποτελούν το αντικείμενο του ένατου τεύχους. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 έως τα τέλη της δεκαετίας 1950, περίοδος που χαρακτηρίστηκε εποχή του "Ερυθρού Τρόμου", πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ συστηματικές και πολιτικά κατευθυνόμενες ενέργειες που αφορούσαν τη μαζική απαγγελία κατηγοριών για ανυπακοή και προδοσία, χωρίς να συνοδεύονται από ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία. Χιλιάδες Αμερικανοί κατηγορήθηκαν ως κομμουνιστές και αποτέλεσαν το αντικείμενο ερευνών και ανακρίσεων από κυβερνητικούς και μη οργανισμούς. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα μακαρθισμού ήταν οι ομιλίες, οι έρευνες και οι ακροάσεις του γερουσιαστή Μακάρθι, η μαύρη λίστα του Χόλιγουντ και οι διάφορες δραστηριότητες του FBI. Εκτός από το ιστορικό και νομοθετικό πλαίσιο του μακαρθισμού, παρουσιάζονται οι συνέπειες του φαινομένου στην τέχνη και ειδικότερα στον κινηματογράφο, αλλά και η εξαγωγή και εφαρμογή των ψυχροπολεμικών αυτών πρακτικών στην Ελλάδα.

(από τον πρόλογο του πρώτου βιβλίου της σειράς "Οι Μεγάλες Δίκες" )