Βιβλίο
Η άγρια ίρις

Louise Glück
Μετάφραση: Χάρης Βλαβιανός
Αθήνα
Στερέωμα
2021
σ. 168
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5617-03-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The wild iris
Ποίηση
Βραβεία:

Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
Περίληψη:

Στο τέλος του μαρτυρίου μου
υπήρχε μία πόρτα.

Άκουσέ με: αυτό που ονομάζεις θάνατο
το θυμάμαι.
(από το ποίημα «Η άγρια ίρις»)

Η παραβολή και ο μύθος είναι παρόντα σε όλη την έκταση της ποίησης της Λουίζ Γκλικ, μιας ποίησης που υπερβαίνει τη γυναικεία εμπειρία, μεταμορφώνοντας τη σε ένα απλό ίχνος, ένα εννοιακό σημάδι που μένει να διερευνηθεί, να αμφισβητηθεί και να ερμηνευτεί. Ιδιαίτερα στη συλλογή Η άγρια Ίρις, το στοιχείο της παραβολής προσδίδει στον κήπο – τον φανταστικό χώρο μέσα στον οποίο αναπτύσσονται οι φωνές της ποιητικής σύνθεσης– βιβλική και μυθολογική χροιά.
Μέσα στον κήπο της κηπουρού (της ποιήτριας) διαδραματίζεται μια συνομιλία μεταξύ τριών «φωνών»: του Θεού ή ενός ανώτερου όντος, της ποιήτριας, και των φυτών και λουλουδιών. Η κηπουρός αναρωτιέται για το πεπερασμένο της ύπαρξής της, για τη φθορά των σχέσεων με τους άλλους, για τη διαρροή του νοήματος. Απευθύνεται στον Δημιουργό της, ζητώντας του κατά ένα τρόπο να αποκαλυφθεί, μέσα από προσευχές (ή αντι-προσευχές), τις οποίες η Γκλικ προσφυώς τιτλοφορεί «Όρθρους» και «Εσπερινούς». Ο Θεός απευθύνεται στα δημιουργήματά του μέσα από ποιήματα που αναφέρονται σε μια στιγμή μέσα στην ημέρα («Καθαρό πρωινό»), ή μέσα στο έτος («Απρίλιος»), κάποτε ακόμη και σε μια μετεωρολογική συνθήκη («Άνεμος που αποσύρεται»). Η φωνή των φυτών και των λουλουδιών, τα οποία εμφανίζονται στη σύνθεση με μια συχνότητα που αντιστοιχεί στον φυσικό κύκλο της ζωής τους, λειτουργεί αντιστικτικά προς τη συνομιλία Δημιουργού και κηπουρού, δημιουργώντας μια ορατοριακού χαρακτήρα πολυφωνία μέσω της οποίας σχολιάζεται η αέναη επανάληψη γέννησης, θανάτου και αναγέννησης – ο αδιάσπαστος κύκλος της ζωής.
Με μια γραφή που χρησιμοποιεί καθημερινή γλώσσα, η οποία, ωστόσο, μεταρσιώνεται μέσω της λεπτής επεξεργασίας του στίχου, των αιφνίδιων τομών, των ελλείψεων και των πολλαπλών βιβλικών και μυθολογικών αντηχήσεων στον πυρήνα των ποιημάτων, η Λουίζ Γκλικ μεταφέρει με ενάργεια την οξύτητα του οράματός της. Μια εξαιρετική ποιητική σύνθεση για τον καιρό της ανθοφορίας αλλά και του μαρασμού, που αποτυπώνει αριστοτεχνικά την τραγική ομορφιά της ζωής, σε όλες τις μορφές της.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Αντιγόνη ΚατσαδήμαΗ άγρια ίρις ως διάλογος με την άγρια σκέψηhttp://literature.gr30/10/2023
Άννα ΓρίβαΛουίζ Γκλικ: Μικρό ανάθημα για μια μεγάλη ποιήτριαwww.oanagnostis.gr19/10/2023
Άννα ΓρίβαΜια ανασκόπηση του έργου της Louise GlückΠεριοδικό "Ποιητική"31Άνοιξη - Καλοκαίρι 2023
Μαρία ΤοπάληΠοίηση που «χρειάζεται» αναγνώστες "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"4/9/2022
Σοφία ΔιονυσοπούλουΤης άγριας ζωής ή του θερμοκηπίου;"Η Εποχή"4/9/2022
Τάκης ΓραμμένοςΔύο Αμερικανίδες ποιήτριεςΠεριοδικό "Χάρτης"41Μάιος 2022
Κωνσταντίνα ΚορρυβάντηΗ φύση της ψυχής "Εφημερίδα των Συντακτών"16/4/2022
Ασημίνα ΞηρογιάννηΗ άγρια ίριςhttps://www.booktimes.gr13/2/2022
Ευσταθία ΔήμουΗ άγρια ίριςdiastixo.gr25/1/2022
Διονύσης Μαρίνος54 ποιήματα σε έναν κήπο www.bookpress.gr14/12/2021
Δημήτρης Δουλγερίδης«Το κενό του ουρανού καθρεφτίζεται στη γη»"Τα Νέα"23/11/2021