Αμαλία Κωτσάκη
Ελλάδα


Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου το 2005 αναγορεύθηκε διδάκτωρ. Το 2007 εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας & Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Το 2000 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο της Τάξεως των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών για διακεκριμένο νέο αρχιτέκτονα έως 40 ετών. Έχει διακριθεί με 12 βραβεία σε Πανελλήνιους και Διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικές εκθέσεις και έργα της έχουν δημοσιευτεί στον διεθνή αρχιτεκτονικό Τύπο.
Από το 2000 - 2013 είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Αρχιτέκτονες - έκδοση ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ. Βοηθός επιτρόπου στην 5η Biennale Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, 1991. Επιστημονική επιμελήτρια της διεθνούς ημερίδας "Εκφράσεις του γερμανικού εξπρεσιονισμού στον καλλιτεχνικό χώρο", ΚΑΜ, Χανιά, 2009. Επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης "Ερνέστος Τσίλλερ", Εθνική Πινακοθήκη, 2010. Το 2010 ως επιστημονικός υπεύθυνος ολοκλήρωσε ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα την Ιστορική τεκμηρίωση, προστασία και ανάδειξη ιστορικού αρχιτεκτονικού συνόλου στο βόρειο άκρο του Πύργου Ηλείας. To 2013 επιμελήθηκε επιστημονικά την έκθεση ΚΡΗΤΗ 1913 - 2013 : Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία μετά την Ένωση.
Έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών εκδόσεων, αρθρογραφεί, μετέχει σε συνέδρια και δημοσιεύει ερευνητικές εργασίες εστιάζοντας το ενδιαφέρον της σε θέματα Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας.
Ακαδημαϊκός Σύμβουλος στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ, 2009 - 2012). Μέλος της ομάδας εκπροσώπησης του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Ίδρυμα Αριστείας Καινοτομίας και Έρευνας για τον Τουρισμό (ΙΑΚΕΤ, 2010 - 2012) και της Επιτροπής διερεύνησης για την ένταξη της Παλαιάς Πόλης των Χανίων στα μνημεία της UNESCO ως εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου Κρήτης (2011 - κ. εξ.), του Τοπικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης (ΥΠΟΤ 2011 - κ.εξ.), του ICOMOS (1990 - κ.εξ.), της Εταιρείας μελέτης της Ιστορίας της Πόλης και της Πολεοδομίας (2001 - κ.εξ.), του ΕΑΗΝ (European Architecture Historians Net, 2011 - κ.εξ.) και του καταλόγου κριτών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ, ΥΠΕΚΑ.

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Επιμέλεια
Εισήγηση