Βιβλίο
Τα δικά μου μπαχαρικά
Καλλιέργεια, συγκομιδή, χρήση και θεραπευτική αξία

Μπριγκίτε Μπόιτνερ
Μετάφραση: Αρετή Κοντογιώργη
Επιμέλεια: Ελένη Κεχαγιόγλου
Αθήνα
Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε.
2012
σ. 141
Σχήμα: 21χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-503-151-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Gewürze aus aller Welt in Garten und Küche
Το Βήμα· Μικρά Πρακτικά 9
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Ψύχαλος", 2003 (με τίτλο: "Μπαχαρικά"). Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" στις 30.9.2012.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Η Μπριγκίτε Μπόιτνερ, η οποία διαθέτει πείρα πολλών ετών στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών από όλο τον κόσμο, γράφει έναν πλήρη οδηγό ώστε να αποκτήσουμε τα δικά μας μπαχαρικά, δηλαδή τα προϊόντα φυτών που έχουν αρωματική οσμή ή πικάντικη γεύση και χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ως καρυκεύματα, συντηρούν τα τρόφιμα, αλλά και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Η συγγραφέας -ύστερα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή ως προς τη χρήση και την εμπειρία των μπαχαρικών ανά τους αιώνες - μοιράζεται μαζί μας όλα της τα μυστικά προκειμένου να έχουμε τα δικά μας μπαχαρικά: όλα τα στάδια, από την καλλιέργεια μέχρι τη συντήρηση τους. Και απαντά σε ερωτήματα, όπως:

- Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το κάθε αρωματικό φυτό;
- Ποιο τμήμα του χρησιμοποιούμε; Πώς το συντηρούμε;
- Ποια είναι η χρήση του κάθε μπαχαρικού και ποιες οι θεραπευτικές του ιδιότητες;
- Ποια είναι τα μυστικά ώστε η χρήση των μπαχαρικών στην κουζίνα μας να έχει ως αποτέλεσμα πιάτα υψηλής γαστριμαργικής απόλαυσης;
- Πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε μείγματα μπαχαρικών; Πώς να φτιάξουμε ταμπάσκο, σάλτσα σόγιας και μπάρμπεκιου; Και πώς τσάτνεϊ, κάρι κ.ά.;
- Ποια τα μπαχαρικά για τα πικάντικα φαγητά, ποια για τα γλυκά και ποια τα διπλής χρήσης;