Βιβλίο
Η νέα ελληνική κουζίνα
Περί της ελληνικότητας του μουσακά, της γαστρονομικής μας ταυτότητας και της ανανέωσής της

Επίκουρος
Αθήνα
Ίκαρος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 253
Σχήμα: 21χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9527-62-0
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 20-11-2012)
Περίληψη:

Ξεκίνησα το βιβλίο ετούτο με σκοπό να μιλήσω για τη Νέα Ελληνική Κουζίνα, την τάση που επικρατεί πλέον στο έντεχνο φαγητό που σερβίρεται σε πολλά εστιατόρια της χώρας μας. Στην πορεία όμως βρέθηκα να περιπλανιέμαι στους περίπλοκους, κι ενίοτε γλιστερούς, δρόμους της ταυτότητάς μας και της ελληνικότητας του φαγητού που τρώμε. Αναγκάστηκα να σκάψω στα βάθη τού μουσακά για ν' ανακαλύψω την αρχαιολογία της ελληνικής γεύσης, ν' αρμενίσω πάνω στο κεχριμπαρένιο ελαιόλαδο ψάχνοντας για την ουσία της, να ψάξω ανάμεσα στα φύλλα του μπακλαβά μην και βρω την καταγωγή τής κουζίνας μας και, τέλος, να λουστώ στη λάμψη της άσπιλης λευκότητας του αρχαίου μαρμάρου της φέτας μην και βρω την αιώνια ελληνικότητα. Αφού λοιπόν περιπλανήθηκα στους δρόμους της ελληνικότητας, αφού παραπάτησα πάνω στην κρεμώδη προγονολατρία του Τσελεμεντέ και αφού κάθισα πάνω στην οξώπετρα του Ελύτη, τρώγοντας ένα σύκο παρέα με τον Ζουράρι, βούτηξα στη θάλασσα των βιωμάτων, των στερεοτύπων, των ιδεολογιών, των ιδεοληψιών και της διαισθητικής εικόνας που έχουμε για το φαγητό μας. Όταν βγήκα, αισθάνθηκα ότι ήμουν έτοιμος να "μαγειρέψω" την αίσθηση που έχουμε στην εποχή μας για την ελληνικότητα της κουζίνας μας. Και όταν πλέον φτιάχτηκε το φαγητό με όλη του την ελληνική γεύση, ήμουν έτοιμος να μιλήσω για τις αρχές, τις πηγές και την πορεία της Νέας Ελληνικής Κουζίνας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιούλη ΕπτακοίληΟ Επίκουρος της γεύσης μας"Η Καθημερινή"16/4/2014
Βασιλική ΓιακουμάκηΓαστρονομικές αφηγήσεις της ελληνικής ταυτότητας"The Athens Review of Books"39Απρίλιος 2013
Κική ΤριανταφύλληΠόσο ελληνικός είναι τελικά ο μουσακάς;"Τα Νέα"13/2/2013
Όλγα ΣελλάΑνατροπές «ελληνικότητας»"Η Καθημερινή"31/1/2013
Γιάννης Ν. ΜπασκόζοςΒουκολική, βουτυράτη, βαλκανική"Το Βήμα"/ "Βιβλία"23/12/2012
Γιούλη ΕπτακοίληΗ ελληνική κουζίνα δεν είναι μία"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"25/11/2012