Βιβλίο
Τραγικό και τραγωδία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Θόδωρος Γραμματάς
Μενέλαος Γκίβαλος
Έλενα Θεοδωροπούλου
Μαρίκα Θωμαδάκη
Μαρία Γκασούκα
Σάββας Πατσαλίδης
κ.ά.
Pascal Thiercy
Μετάφραση: Συλλογικό έργο
Μετάφραση: Μαίρη Μπαϊρακτάρη
Μετάφραση: κ.ά.
Αθήνα
Διάδραση
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 414
Σχήμα: 23χ15
ISBN: 978-960-954-175-6
Σπουδές Φύλου 4
Κυκλοφορεί
Τιμή: 26.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-01-2017)
Περίληψη:

Η "Ποιητική" του Αριστοτέλη αποτελεί τη χρονολογικά πρώτη προσπάθεια θεωρητικής προσέγγισης και ερμηνείας του τραγικού φαινομένου. Σύμφωνα με τον περιώνυμο ορισμό, η τραγωδία αποτελεί "μίμηση πράξεως σπουδαίας και τελείας", με απώτερο στόχο την "κάθαρση" του θεατή.

Ποια είναι όμως η αντιστοιχία των χαρακτηρισμών αυτών, που δημιουργήθηκαν μέσα σε συγκεκριμένα κοινωνικά και ιστορικά δεδομένα και ανταποκρίνονταν σε αισθητικά κριτήρια που επικρατούσαν στην Αθήνα του 4ου π. Χ. αι., με τη σημερινή πραγματικότητα; Ποια η σημασία του τραγικού και ποια η λειτουργία της τραγωδίας στην εποχή μετά τον μοντερνισμό και την παγκοσμιοποίηση; Πώς ο σύγχρονος θεατής, μέσα σ' ένα εθνοφυλετικά και πολιτισμικά ανομοιογενές περιβάλλον, μπορεί να προσλάβει το "τραγικό" και την τραγωδία ως θεατρικό είδος και φιλοσοφική έννοια;

Αυτά τα ζητούμενα πραγματεύονται οι μελέτες των ελλήνων και ξένων επιστημόνων που περιλαμβάνονται στον παρόντα συλλογικό τόμο, οι οποίες επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στον προσδιορισμό, τη λειτουργία και τη μετεξέλιξη του τραγικού μέσα στο χρόνο.