Βιβλίο
Το βραχιόλι: νεοελληνικό και ethnic: 19ος-20ός αιώνας
Συλλογή Κατερίνας Κορρέ - Ζωγράφου

Κατερίνα Κορρέ - Ζωγράφου
Αθήνα
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 175
Σχήμα: 26χ24
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7957-58-0
Σημειώσεις: Κατάλογος έκθεσης στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Πρόλογος: Μιχάλης Λιάπης, Υπουργός Πολιτισμού, Λάζαρος Ευφραίμογλου, πρόεδρος ΙΜΕ. Εισαγωγή: Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 35.67€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 16-12-2008)
Περίληψη:

Στην έκδοση αυτή αποκαλύπτεται η ευτυχής συνάντηση του ερευνητή της ζωής των Ελλήνων με τον παθιασμένο συλλέκτη του υλικού ίχνους που άφησε αυτή η ζωή τους τελευταίους αιώνες. Οι δύο αυτές ιδιότητες, που συνδυάζει με μεγάλη επιδεξιότητα η κυρία Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου, φέρνουν στο φως τον πλούτο μιας παράδοσης, η οποία δεν αντικατοπτρίζεται τόσο στο υλικό όσο στην τέχνη της κατασκευής, στα συναισθήματα, αλλά και στην "τέχνη" να φοριούνται τα αντικείμενα αυτά από τις Ελληνίδες στα χρόνια που πέρασαν και να συνεχίζουν να είναι ζωντανά στο παρόν και στο μέλλον.

Όμως, η έκδοση αυτή και η έκθεση την οποία συνοδεύει δεν είναι αποτελέσματα μόνο τούτης της συνάντησης. Για μία ακόμη φορά συναντιούνται η συλλέκτρια και λαογράφος με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Τα κεραμικά του Τσανάκ Καλέ, τα επαγγέλματα του Αιγαίου, με τα προϊόντα τους, και τώρα το βραχιόλι, υλικά δείγματα του νεότερου Ελληνισμού, αποτελούν κομμάτια του τεράστιου ψηφιδωτού που έχει αναλάβει να ανακαλύψει και να ανασυνθέσει το ΙΜΕ, δημιουργώντας την εικόνα του Ελληνισμού -όπου γης- στη διαχρονία.

Δίπλα στις μεγάλες αξίες, οι μικρές ιστορίες ανθρώπων φωτίζουν τις πτυχές της ιστορίας. Γι' αυτό, μία έκδοση σαν αυτή είναι πολύτιμη, ανεξαρτήτως υλικών, χάρη στο φωτεινό περιεχόμενό της. Είναι το συναίσθημα που κρύβει το οποίο της προσδίδει αξία, σαν ένα μικρό βραχιόλι από ευτελή υλικά που περιέχει την αγάπη του πατέρα στην κόρη, την ευχή της γιαγιάς στην εγγονή, την αγάπη του άνδρα στη γυναίκα και έτσι αποκτά ανεκτίμητη αξία.

(Μιχάλης Λιάπης, Υπουργός Πολιτισμού)