Βιβλίο
Κωνσταντίνος Καραμανλής Αρχείο: Γεγονότα και κείμενα: 8. Η δύσκολη μεταπολίτευση

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σβολόπουλος
Επιμέλεια: Ευάνθης Χατζηβασιλείου
Ευθύνη Σειράς: Γεώργιος Α. Χριστόπουλος
Ευθύνη Σειράς: Ιωάννης Κ. Μπαστιάς
Ευθύνη Σειράς: Δώρα Κομίνη - Διαλέτη
Αθήνα
Η Καθημερινή
2005
σ. 530
Σχήμα: 27χ20
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN Σετ 960-213-265-5
Α/Α Τόμου: 9
Αριθμός Τόμων: 9
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής", 1997 (Copyright: 1992). Πρόλογος: Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Γεώργιος Π. Μαλούχος. Ίδιο ISBN με τον πρώτο τόμο της σειράς. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Η Καθημερινή". Χορηγός: Σκάι 100,3 FM.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 2.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-06-2009)
Περίληψη:

Οκτώ χρόνια μετά.

Έχουν μεσολαβήσει οκτώ χρόνια από την αρχική δημοσίευση του έργου "Κωνσταντίνος Καραμανλής: αρχείο, γεγονότα και κείμενα". Στο διάστημα αυτό αναδείχθηκε, μέσω ποικίλων οδών, η σημασία του. Όσοι θέλησαν να εγκύψουν στα δρώμενα που συνέχονται με την παρουσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, άμεση ή έμμεση, άντλησαν αδιάσειστα πληροφοριακά στοιχεία. Ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες, ειδικοί μελετητές της μεταπολεμικής περιόδου, προσέφυγαν στις σελίδες του. Ευρύτερα ακόμη, φιλίστορες και αναγνώστες κάθε κατηγορίας διαπίστωσαν ότι οι εμπεριστατωμένες αναφορές, που ανελλιπώς στην πορεία του χρόνου συγκροτούν το κείμενο, προσφέρονται για να δώσουν ασφαλή απάντηση στα εκάστοτε ερωτήματά τους.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας συνέχεται με τις επιλογές που προσδιόρισαν την όλη μορφή του έργου. Στόχος του η καταγραφή, μέρα με τη μέρα, των γεγονότων που επί μισόν αιώνα συντελέστηκαν με την συμβολή ή και υπό το βλέμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο πλούτος της τεκμηρίωσης αποτέλεσε συνάρτηση της αναγκαίας πληρότητας στην επισήμανση και στην καταχώριση στοιχείων και πληροφοριών. Απαράβλεπτη, παράλληλα, προϋπόθεση για τη διασφάλιση της πληρότητας και την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης ειδικών μελετητών και αναγνωστικού κοινού υπήρξε η συνειδητή απουσία οποιουδήποτε σχολίου της σύνταξης, συνοδευτικού των αναφορών αυτών. Ο προσδιορισμός του σκοπού και η αναζήτηση των μέσων για την επίτευξή του συνδυάστηκε με την εντιμότητα στην έρευνα και την παράθεση των ευρημάτων που προέκυψαν. [...]

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει συντελέστηκε ένα ακόμη μείζον γεγονός. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, παρών κατά την πρώτη δημοσίευση, δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή. Κατά τα επτά αυτά χρόνια, εντούτοις, της φυσικής απουσίας του, έχει ενισχυθεί και γενικευθεί η αίσθηση ότι το μήνυμα που εξέπεμψε και το έργο που επιτέλεσε αντανακλά μια σύλληψη που εγκολπώνει επιδιώξεις και αναζητήσεις της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων· και εκφράζει, ακόμη, όσες θα ήταν ευκταίο να διέπουν την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια. Ό,τι οραματίστηκε και πραγμάτωσε αναδεικνύεται ολοένα και ευκρινέστερα. Σε κάθε όμως περίπτωση χρήζει τεκμηρίωσης κατά το δυνατόν πληρέστερης και ασφαλέστερης. Αυτό επιδιώχθηκε με τη σύνταξη του έργου "Κωνσταντίνος Καραμανλής: αρχείο, γεγονότα και κείμενα".

(από τον πρόλογο του επιμελητή του Αρχείου και συντάκτη των κειμένων του τόμου, μαζί με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου, ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου)

Κριτικές - Παρουσιάσεις: