Βιβλίο
Η αρχαία ιστορία μέσα από τα νομίσματα

Christopher Howgego
Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
Επιμέλεια: Σοφία Κρεμύδη
Επιμέλεια: Κώστας Μπουραζέλης
Αθήνα
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 387
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-250-417-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Ancient History from Coins
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.47€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-02-2011)
Περίληψη:

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε μελετητές, σπουδαστές και καθηγητές της αρχαίας ιστορίας, οι οποίοι θέλουν να μάθουν για ποιο λόγο μπορεί να τους ενδιαφέρει η μελέτη των νομισμάτων. Σκοπός του είναι να δείξει πώς ο χαρακτήρας, οι τύποι και η συμπεριφορά των νομισμάτων σχετίζονται με σημαντικά ιστορικά θέματα και να παρουσιάσει τους βασικούς τρόπους προσέγγισης της νομισματικής μέσα από τα πλέον σαφή παραδείγματα.

Το βιβλίο καλύπτει την περίοδο από τις απαρχές της νομισματοκοπίας, λίγο πριν ή λίγο μετά το 600 π.Χ., μέχρι την εποχή του Διοκλητιανού. Όπου κρίθηκε αναγκαίο, γυρίζει ακόμα πιο πίσω στο χρόνο για να εξετάσει την ιστορία του χρήματος πριν από το νόμισμα, ή προχωρεί μετά τον 4ο αιώνα μ.Χ. για να γίνει πιο ξεκάθαρη η σύγκριση με το παρελθόν.

Το πρώτο κεφάλαιο ασχολείται με το χρήμα, έναν σημαντικό κλάδο της ιστορίας, για τον οποίο τα νομίσματα αποτελούν, φυσικά, τη βασικότερη πηγή. Το δεύτερο κεφάλαιο αναλύει μερικές από τις όψεις της παραγωγής των νομισμάτων, όσες είναι ουσιαστικές για να κατανοήσουμε πώς πρέπει να χρησιμοποιείται το νόμισμα ως ιστορική πηγή. Τα δύο μεσαία κεφάλαια μελετούν τη σχέση μεταξύ αυτοκρατοριών και τοπικής νομισματοκοπίας ως έκφανση ιμπεριαλισμού, όπως και τα μηνύματα που εκπέμπει η πολιτική εικονογραφία όσον αφορά την κρατική ιδεολογία.

Τα δύο τελευταία κεφάλαια είναι με ευρεία έννοια οικονομολογικού ενδιαφέροντος. Το πέμπτο αναφέρεται στην κυκλοφορία των νομισμάτων, ενώ το τελευταίο ασχολείται με το τι μπορούμε να μάθουμε από το νόμισμα όταν βρίσκεται υπό πίεση σχετικά με τη φύση των δημοσιονομικών και οικονομικών κρίσεων.

Η πραγμάτευση, συνεπώς, γίνεται σε θεματική βάση, και το κέντρο βάρους βρίσκεται στα ιστορικά θέματα. Στο πρώτο κεφάλαιο δίδεται ένα σχεδιάγραμμα της ιστορίας της νομισματοκοπίας, ενώ καθώς το βιβλίο προχωρεί προκύπτει και η μεθοδολογία της νομισματικής.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΗ αρχαία ιστορία μέσα από τα νομίσματαΠεριοδικό "Ιστορία"506Αύγουστος 2010