Βιβλίο
Γεια σου, φίλε!
Ανθολογία διηγημάτων για τη μετανάστευση: Για παιδιά και νέους

Συλλογικό έργο
Κατερίνα Βρεττού
Λιλή Γάτη
Στρατής Δουνιάς
Μάρω Καλαϊτζή
Χρυσάνθη Καννελιά - Στρογγύλη
Εύη Κοντόρα
Σταύρος Κουτράκης
Μαρία Κουτσουκανίδου
Δημήτρης Κουφαλάκος
Θανάσης Μπαλοδήμας
Γιούλια Μπάχρεχ
Θωμάς Μπουγέλης
Φρίξος Μπρούζγος
Κάκια Παυλίδου
Αντιγόνη Σδρόλια
Άννα Σιγανού
Σταύρος Σταυρινουδάκης
Μαρσίντα Τόσκα
Ελισάβετ Τσίτσιλα
Ανδρονίκη Φασουλάκη
Εικονογράφηση: Εύα Μελά
Αθήνα
Σύγχρονη Εποχή
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 189
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-451-117-4
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-04-2011)
Περίληψη:

Προχωρώντας στην έκδοση "Ανθολογίας διηγημάτων με θέμα τη μετανάστευση", η Σύγχρονη Εποχή δεν είχε σκοπό να προσθέσει έναν ακόμη τόμο στους πολλούς που ήδη υπάρχουν. Το συλλογικό αυτό έργο, αποτέλεσμα μιας προσεκτικής διαλογής κειμένων που συγκεντρώθηκαν ύστερα από πρόσκληση σε "συγγραφείς και όχι μόνο", φιλοδοξεί να αποτελέσει αφορμή συζήτησης και διαλόγου ανάμεσα σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες εκδηλώνεται το φαινόμενο της μαζικής εισροής μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα εν μέσω καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, και όσα προβλήματα "αναπόφευκτα" δημιουργούνται, είναι παράγοντες που δεν αφήνουν ανεπηρέαστα τα παιδιά μας. Όπως και η έντεχνη αξιοποίηση από το σύστημα των πιο αντιδραστικών εθνικιστικών χώρων που, παραδοσιακά, χρησιμοποιούνται προκειμένου να εκμεταλλεύεται αποτελεσματικότερα ο καπιταλισμός την εργατική δύναμη ντόπιων και ξένων.

Στόχος μας είναι η αποσαφήνιση (μέσα από ένα πιο προσιτό μέσο, όπως η λογοτεχνία) των πραγματικών αιτιών των κοινωνικών αντιθέσεων, που βρίσκονται στην ταξική θέση του κάθε ανθρώπου μέσα στα εκμεταλλευτικά συστήματα.

Η χρήση μυθοπλασίας -θεωρούμε- θα κάνει ευκολότερη την ευόδωση της προσπάθειας αυτής. Η προσέγγιση του θέματος με πιο κατανοητούς στα παιδιά τρόπους είναι δυνατό να συμβάλει στην ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των μεταναστών και των Ελλήνων εργαζομένων, να καλλιεργήσει το σεβασμό στη διαφορετικότητα και να προωθήσει τη φιλία ανάμεσα στους λαούς.