Βιβλίο
Ανθολογία αγγλικού αστυνομικού διηγήματος, Β'

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Patricia Craig
Ngaio Marsh
Cyril Hare
Gladys Mitchell
Margery Allingham
Nicholas Blake
Carter Dickson
Michael Innes
Christianna Brand
Julian Symons
Michael Gilbert
Michael Underwood
P. D. James
Edmund Crispin
Geoffrey Bush
H.R.F. Keating
Ruth Rendel
Robert Barnard
Reginald Hill
Simon Brett
Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου
Μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης
Αθήνα
Άγρα
1992
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-013-5
ISBN Σετ 960-325-011-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Α/Α Τόμου: 2
Αριθμός Τόμων: 2
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.18€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-07-2007)
Περίληψη:

Η αστυνομική ιστορία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, γεννήθηκε τη δεκαετία του 1890 με τις Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς και από τότε εξελίσσεται διαρκώς. Η δημοτικότητα του αστυνομικού αφηγήματος έχει άρρηκτη σχέση με την πικάντικη γεύση του, τη δύναμή του να εξάπτει την περιέργεια του αναγνώστη και να απορροφά το ενδιαφέρον του, εμμένοντας στους κανόνες του είδους (όσο ελαστικοί κι αν έχουν γίνει). Κάθε εποχή έχει δημιουργήσει ένα επιμέρους είδος αστυνομικής μυθοπλασίας που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των ιδιαιτέρων συνηθειών και εθίμων της, από τις νηφάλιες και σοβαρές εξιστορήσεις, που άρχισαν να εμφανίζονται στα χνάρια του Σέρλοκ Χολμς, έως την ανέμελη αστυνομική έρευνα, που ευδοκίμησε στη δεκαετία του '20 και μετά.
Με συγγραφείς όπως ο Anthony Berkeley, ο Freeman Wills Crofts, ο Carter Dickson, και ο Edmund Crispin, η έκθεση του μοτίβου της διελεύκανσης ενός μυστηρίου απέκτησε σε μέγιστο βαθμό επιδεξιότητα, αυθεντικότητα και ευφυία. Ένας αυξανόμενος ρεαλισμός είναι ορατός στη μεταπολεμική περίοδο, αν και δίχως να παραγνωριστεί το στοιχείο της διασκεδαστικότητας. Και καθώς πλησιάζουμε το παρόν, βλέπουμε ότι η αστυνομική ιστορία προσαρμόστηκε σταδιακά για να στεγάσει κι άλλες πλευρές της σύγχρονης ζωής, όπως τη θλίψη, τον καθημερινό έρωτα ή την αδυναμία σωφρονισμού.

Αυτή η συλλογή τριάντα τριών διηγημάτων, όπως μεταφράζεται εδώ από τις εκδόσεις της Οξφόρδης, δείχνει το εύρος, τη ρώμη και τη διαρκή συναρπαστικότητα του αστυνομικού διηγήματος και υπογραμμίζει τη σημασία του ως βαρόμετρου των κοινωνικών τάσεων και των λογοτεχνικών πρακτικών. Συγκεντρώνει μια μεγάλη γκάμα διηγημάτων, και συγγραφείς που συγκαταλέγονται στην αφρόκρεμα της αγγλικής αστυνομικής λογοτεχνίας του 19ου και του 20ου αιώνα.

Ο δεύτερος τόμος περιέχει 18 διηγήματα των Ngaio Marsh, Cyril Hare, Gladys Mitchell, Margery Allingham, Nicholas Blake, Carter Dickson, Michael Innes, Christianna Brand, Julian Symons, Michael Gilbert, Michael Underwood, P.D. James, Edmund Crispin και Geoffrey Bush, H.R.F. Keating, Ruth Rendell, Robert Barnard, Reginald Hill, Simon Brett, και βιογραφικά και βιβλιογραφικά σημειώματα για τους συγγραφείς.