Βιβλίο
Ρωσική πρωτοπορία 1910-1930: Η συλλογή Γ. Κωστάκη
Θεωρία - κριτική
Russian Avant-garde 1910-1930: The G. Costakis Collection: Theory - Criticism

Συλλογικό έργο
Natalia Adaskina
John E. Bowlt
Gérard Conio
Maria Kondratieva
Nicoletta Misler
Alla Povelikhina
Vasili Rakitin
Olivier Revault d' Allonnes
Μαρία Τσαντσάνογλου
Igor Voronkov
Επιμέλεια: Άννα Καφέτση
Αθήνα
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Αριθμός Έκδοσης: 1
1995
σ. 858
Σχήμα: 29χ22
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Σημειώσεις: Πρόλογος: Άννα Καφέτση. Ο παρών τόμος με κείμενα θεωρίας και κριτικής εκδόθηκε με την ευκαιρία της έκθεσης "Ρωσική πρωτοπορία 1910-1930: Η συλλογή Γ. Κωστάκη" (6 Δεκεμβρίου 1995 - 8 Απριλίου 1996) που συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 45.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-12-2011)
Περίληψη:

Για να εξασφαλιστεί ένα ικανό ερμηνευτικό πλαίσιο των έργων της ρωσικής πρωτοπορίας με βάση τη Συλλογή Γ. Κωστάκη, ο κατάλογος της έκθεσης σχεδιάστηκε έτσι ώστε, εκτός από την παροχή ιστορικών πληροφοριών για τη γένεση και την εξέλιξη του κινήματος, την πλήρη τεκμηρίωση και το σχολιασμό των εκθεμάτων, να παρουσιαστεί και ο θεωρητικός και κριτικός λόγος που συνδέεται αναπόσπαστα με την καλλιτεχνική πράξη.

Ως προς το ιστορικό μέρος, ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα εισαγωγές στις δέκα ενότητες της έκθεσης που συνέγραψαν ειδικοί μελετητές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ισάριθμα κινήματα και θέματα, χωριστές μελέτες για την υποδοχή της ρωσικής πρωτοπορίας στη Σοβιετική Ένωση και στη Δύση, εκτενές χρονολόγιο καλλιτεχνικών και πολιτικών γεγονότων της περιόδου 1905-1934, βιβλιογραφία και εκθεσιογραφία. Η αισθητική προσέγγιση καλύπτεται από επιμέρους αναλύσεις έργων τα οποία επέλεξαν κατά την κρίση τους οι συγγραφείς.

Ο δεύτερος τόμος αφιερώνεται αποκλειστικά σε κείμενα θεωρίας και κριτικής που γράφτηκαν από τους πρωτεργάτες της ρωσικής πρωτοπορίας, καλλιτέχνες επί το πλείστον αλλά και θεωρητικούς, από τις απαρχές του κινήματος μέχρι την επιβολή του δόγματος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, καλύπτει δηλαδή την περίοδο 1908-1934. Περιλαμβάνει μελέτες και πραγματείες, μανιφέστα και διακηρύξεις, κριτικές εκθέσεων και άρθρα πολεμικής, πρακτικά συζητήσεων σε σχολές και ιδρύματα, δημόσια έγγραφα, επιστολές κ.ά.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)