Βιβλίο
Ιστορικά μνημεία της Ελλάδας, Αρχαία Ελλάδα: Βεργίνα
Μνημεία και ευρήματα· Ιστορικά στοιχεία· Φωτογραφίες, χάρτες και αναπαραστάσεις

Συλλογικό έργο
Φωτογράφος: Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Νίκος Σ. Μάργαρης
Αθήνα
Έθνος
2013
σ. 72
Σχήμα: 23χ20
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-561-061-6
National Geographic· Ιστορικά Μνημεία της Ελλάδας
Σημειώσεις: Copyright: National Geographic Society, 2013. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" στις 6.10.2013. Απαγορεύεται η μεταπώληση & εν γένει εκμετάλλευση χωρίς την άδεια της εκδότριας εταιρείας, Πήγασος Εκδοτική ΑΕ.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Αναφορές σε αρχαία κείμενα και κάποια αρχαιολογικά ευρήματα είχαν οδηγήσει τους περισσότερους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι αρχαίες Αιγές ταυτίζονταν με την Έδεσσα.

Ωστόσο, το 1977, ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος, με "τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 20ού αιώνα", έφερε στο φως πλούσιους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα, εκ των οποίων ο ένας ταυτίστηκε με τον τάφο του Φιλίππου Β΄. Αυτά τα ευρήματα, σε συνδυασμό με άλλα αρχαιολογικά και φιλολογικά δεδομένα, συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι οι Αιγές βρίσκονταν κοντά στη σημερινή Βεργίνα. Οι Αιγές ήταν η πρωτεύουσα του μακεδόνικου κράτους του 6ου και του 5ου π.Χ. αιώνα, και κέντρο της οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου. Η σπουδαιότητα της πόλης αντανακλάται στα ερείπια του επιβλητικού ανακτόρου και του θεάτρου, καθώς και στον πλούτο των λαμπρών κτερισμάτων που βρέθηκαν στους βασιλικούς τάφους.