Βιβλίο
Che

Εκτόρ Έστερχελντ
Μετάφραση: Γεωργία Σακάτου
Εικονογράφηση: Αλμπέρτο Μπρέτσια
Εικονογράφηση: Ενρίκε Μπρέτσια
Αθήνα
Οξύ - Brainfood
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 96
Σχήμα: 30χ22
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-436-271-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Che
Mad Books
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 5.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 08-01-2020)
Περίληψη:

Η ζωή του Τσε Γκεβάρα, αλλά και η εποχή των μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών ουτοπιών, σε ένα μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας graphic novel.
Το "Che" εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Αργεντινή το 1968, μόλις έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Τσε Γκεβάρα. Έγινε εξαιρετικά δημοφιλές (δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα), και κυκλοφόρησε και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως στη Βραζιλία και τη Χιλή. Ο Έστερχελντ και οι Μπρέτσια, μέλη της καλλιτεχνικής αβανγκάρντ της Αργεντινής, κατάφεραν να συμπυκνώσουν σε σύντομες σκηνές τη ζωή του επαναστάτη σε ένα απαιτητικό έργο, που αποτελεί άριστο δείγμα καλλιτεχνικής σύμπτυξης και αφαίρεσης, ένα αριστούργημα στην ιστορία των κόμικ.

Το έργο απαγορεύτηκε στην Αργεντινή από το καθεστώς της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983), όλα τα αντίτυπα κατασχέθηκαν, και μάλιστα καταστράφηκαν τα πρωτότυπα. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή το να έχει κανείς στην κατοχή του ένα τέτοιο κόμικ μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο για τη ζωή του. Ένας από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εξαφανίστηκαν την περίοδο εκείνη ήταν και ο μεγάλος ανθρωπιστής και συγγραφέας αυτού του έργου Εκτόρ Έστερχελντ, ο οποίος συνελήφθη από τον στρατό το 1977 και εξαφανίστηκε.

Στο "Che" δεν περιγράφεται μόνο η ζωή του Τσε Γκεβάρα, αλλά και μια εποχή μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών ουτοπιών, τότε που το αδύνατο φαινόταν εφικτό.

Η έκδοση περιλαμβάνει Χρονολόγιο για τη ζωή του Τσε Γκεβάρα, καθώς και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον σχεδιαστή Ενρίκε Μπρέτσια, τον μόνο εν ζωή συντελεστή του έργου.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Άννα ΤσίρμπαΤσε, το αδύνατο που φαίνεται εφικτόΠεριοδικό "Index"42Νοέμβριος 2010
Αλέξανδρος ΣτεργιόπουλοςΠρωτοπόροι με ζωές σε ανάριθμους δρόμους"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"61721/8/2010
Γιόλα Αργυροπούλου-ΠαπαδοπούλουCheΠεριοδικό "Τηλέραμα"17/7/2010
Sabine Von TrauteCheΠεριοδικό "Index"41Ιούλιος-Αύγουστος 2010
Ηλίας ΚανέλληςΓια την παραλία αλλά και για τη βιβλιοθήκη"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"26/6/2010